• Facebook
  • Twitter
  • Flickr
  • Facebook
  • Google

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ TO ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ;

Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη Λογοθεραπεία που συνήθως απασχολούν τους γονείς . . .

·        

 

 

             Χρειάζεται το παιδί μου Λογοθεραπεία; 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Εάν έχετε και την παραμικρή αμφιβολία και βλέπετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται σε ορισμένους τομείς συγκριτικά με άλλα παιδιά της ηλικίας του, το καλύτερο είναι να πάρετε μια επαγγελματική γνώμη και οδηγίες για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

 

 

1. Ποια είναι η σωστή ηλικία για να αναζητήσω βοήθεια;

 

 Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει ‘σωστή’ ηλικία.  Αυτό εξαρτάται από τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το κάθε παιδί.  Για παράδειγμα, αν ένα παιδάκι δεν αρθρώνει σωστά ορισμένα γράμματα, για να το καταλάβουμε θα έχει γίνει τουλάχιστον 3,5-4 ετών.  Από την άλλη, αν έχει καθυστερήσει να μιλήσει γενικότερα ή έχει φτωχό λεξιλόγιο, αυτό μπορεί να το καταλάβουμε και νωρίτερα.  Σε σοβαρότερες περιπτώσεις , όπως στην περίπτωση της βαρηκοΐας , των συνδρόμων ή των νευρολογικών παθήσεων, η Λογοθεραπεία είναι καλό  να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, διότι εξαρχής είμαστε σίγουροι ότι το παιδί θα την χρειαστεί. 


        2. Πρέπει να περιμένω έως ότου το παιδί μου πάει στο σχολείο;

  

        logos mnhmh

 

           

 Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δεν μιλάνε από την ώρα που γεννιούνται.  Προϋπόθεση για την εξέλιξη του λόγου είναι να αναπτυχθούν αρκετές γνωστικές λειτουργίες ανάμεσα στις οποίες, η μνήμη, η προσοχή και η αντίληψη.  Έτσι το παιδί θα μάθει να επικοινωνεί πρώτα προφορικά  (ή με νοήματα  π.χ αν είναι κωφό) και αργότερα θα πάει στο σχολείο όπου θα μάθει να διαβάζει και να γράφει.  Άρα το παιδί της προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να έχει κατακτήσει  τους βασικούς φωνολογικούς, μορφολογικούς, συντακτικούς, σημασιολογικούς και πραγματολογικούς κανόνες και μηχανισμούς της γλώσσας του πριν να πάει στο σχολείο διαφορετικά θα δυσκολευτεί στην ανάγνωση και  στη γραφή .  Ένας άλλος λόγος που πρέπει το παιδί να έχει μάθει να μιλάει σωστά πριν να πάει στο σχολείο είναι η αντίδραση των συνομήλικών του που ίσως να το πειράζουν, γεγονός που θα επηρεάσει την αυτοεκτίμησή του και πιθανώς θα έχει αντίκτυπο στην στην διάθεση και την επίδοσή του.

 

 Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις και εφόσον δεν έχει γίνει έγκαιρη παρέμβαση, μπορεί κάποιο παιδί να χρειαστεί να περιμένει επιπλέον χρόνο για να πάει στο δημοτικό. Το τεστ σχολικής ετοιμότητας καθώς και η αξιολόγηση των ειδικών θα συμβάλλουν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, καθώς και για το σχολικό πλαίσιο στο οποίο θα ωφελήσει το παιδί να ενταχτεί.                             

3. Μπορεί ένα έξυπνο παιδί να έχει αργοπορήσει να μιλήσει ή να έχει προβλήματα στην άρθρωση;

 

   Συνήθως αυτό συμβαίνει στον μεγαλύτερο αριθμό των παιδιών που κάνουν ή χρειάζονται Λογοθεραπεία.  Έχουν φυσιολογική ή και πέρα της φυσιολογικής νοημοσύνη.  Το να χρειάζεται κάποιο παιδί Λογοθεραπεία δεν σημαίνει ότι έχει και νοητικό πρόβλημα. 

 

 

3.1 Ποιο είναι το αποτέλεσμα της Λ/θ παρέμβασης;

 

Τα περισσότερα παιδιά  που έχουν αργοπορήσει να μιλήσουν ή που μπερδεύουν ορισμένα γράμματα (για παράδειγμα κάνουν αντιστροφές, αντικαταστάσεις , τα παραλείπουν ή τα απλοποιούν ), ύστερα από ορισμένες συνεδρίες Λογοθεραπείας ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος, τα κατακτούν, καθώς και αποκτούν πλούσιο λεξιλόγιο και την πολυπλοκότητα της δομής του λόγου που είναι σύμφωνη με την ηλικία τους .  Έτσι μπορούν παρακολουθήσουν με ευκολία τον  παιδικού σταθμού, νηπιαγωγείου ή δημοτικού, είναι πιο χαρούμενα διότι επικοινωνούν με τους συνομιλήκους  τους, αυξάνεται η αυτοεκτίμησή τους, βελτιώνεται η αυτοεικόνα τους  και τέλος εντάσσονται δημιουργικά και δυναμικά στην σχολική ομάδα τους.

 

  Βέβαια, υπάρχουν  και περιπτώσεις παιδιών όπου η διαταραχή της ομιλίας και του λόγου οφείλεται σε οργανικά κυρίως αίτια (για παράδειγμα στα σύνδρομα) όπου το παιδί μπορεί να έχει οριακή νοημοσύνη ή και λιγότερο , ή σε βαρηκοΐα ή σε διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.  Σε αυτές τις περιπτώσεις η Λογοθεραπεία είναι μακροχρόνια.  Και εδώ όμως η οργανωμένη και συνεχής εξάσκηση βελτιώνουν αισθητά την επίδοση των παιδιών και ενισχύουν την πορεία τους προς την ανεξαρτητοποίησή τους.